Houbové rizoto od Habrďáka

Recepty, Houby

Suroviny

300 g hub (nejlépe hřibů - čerstvých, ale v zimě dělám i ze sušených zásob)
150 g tvrdého sýra nastrouhaného na jemno (Granda Padano, Parmezán - je potřeba kvalitu)
1 hrst nasekaných petrželových listů
200-300 ml bílého vína
150 g másla
400 g rýže (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice)
1,5 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
8 stroužků kvalitního česneku (nakrájený na drobné kostičky)
1 velká nebo dvě menší cibule
Podle chuti:
sůl
mletý pepř (poslední dobou jsem začal dávat bílý, protože je jemnější)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.

  2. Na másle osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá a česnek se nesmí připálit. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice).

  3. Jakmile je rýže obalená tukem, tak přilijeme víno, necháme ho vsáknout do rýže a částečně odpařit. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) zeleninového vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.

  4. Jakmile máme dochuceno a rýže je měkká, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, posekanou petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená (ale není to ono). Vše promícháme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!