Houbové rizoto od Habrďáka
Recepty, HoubySuroviny
- 300 g hub (nejlépe hřibů - čerstvých, ale v zimě dělám i ze sušených zásob)
- 150 g tvrdého sýra nastrouhaného na jemno (Granda Padano, Parmezán - je potřeba kvalitu)
- 1 hrst nasekaných petrželových listů
- 200-300 ml bílého vína
- 150 g másla
- 400 g rýže (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice)
- 1,5 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 8 stroužků kvalitního česneku (nakrájený na drobné kostičky)
- 1 velká nebo dvě menší cibule
- Podle chuti:
- sůl
- mletý pepř (poslední dobou jsem začal dávat bílý, protože je jemnější)
Postup Houbové rizoto od Habrďáka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.
Na másle osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá a česnek se nesmí připálit. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice).
Jakmile je rýže obalená tukem, tak přilijeme víno, necháme ho vsáknout do rýže a částečně odpařit. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) zeleninového vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.
Jakmile máme dochuceno a rýže je měkká, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, posekanou petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená (ale není to ono). Vše promícháme a můžeme podávat.