Houbová paštika v těstíčku
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 150 g červené čočky
- 50 g másla
- 1 cibule
- 200 g kořenové zeleniny
- 2 stroužky česneku
- 300 g čerstvých hub
- 3 plátky toustového chleba
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 400 g listového těsta
- sůl
- mletý pepř
- strouhanka dle potřeby
- olej na vymazání formy
Postup Houbová paštika v těstíčku
Postup přípravy receptu
-
V kastrolku orestujeme na ½ másla čočku, zalijeme ji vodou tak, aby byla ponořená a vaříme 30-40 minut, dokud se nerozvaří. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Případnou přebytečnou tekutinu slijeme. Necháme vychladit.
Zeleninu i houby nakrájíme nadrobno. V pánvi na zbylém másle orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, pak přidáme houby s česnekem a vše ještě společně opečeme. Směs osolíme a opepříme. Přiklopíme ji a za občasného míchání podusíme asi 15 min. Necháme vychladnout.
Chleba rozmočíme v jednom rozšlehaném vejci a smícháme se smetanou, čočkou i houbovou směsí. Podle potřeby zahustíme hmotu strouhankou.
Formu na paštiku vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na tenký plát. Odkrojíme z něj obdélník na zakrytí paštiky ve formě a zbylým těstem vyložíme dno i strany formy. Naplníme jí připravenou směsí a přiklopíme odkrojeným obdeníkem, který na povrchu potřeme zbylým vejcem.
Pečeme při 200°C, dokud těsto nezezlátne. Pak zakryjeme pečícím papírem, snížíme teplotu na 175 °C a paštiku dopékáme asi 15 min. Necháme vychladnout.