Houbová paštika v těstíčku

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

150 g červené čočky
50 g másla
1 cibule
200 g kořenové zeleniny
2 stroužky česneku
300 g čerstvých hub
3 plátky toustového chleba
2 vejce
200 g zakysané smetany
400 g listového těsta
sůl
mletý pepř
strouhanka dle potřeby
olej na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku orestujeme na ½ másla čočku, zalijeme ji vodou tak, aby byla ponořená a vaříme 30-40 minut, dokud se nerozvaří. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Případnou přebytečnou tekutinu slijeme. Necháme vychladit.

  2. Zeleninu i houby nakrájíme nadrobno. V pánvi na zbylém másle orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, pak přidáme houby s česnekem a vše ještě společně opečeme. Směs osolíme a opepříme. Přiklopíme ji a za občasného míchání podusíme asi 15 min. Necháme vychladnout.

  3. Chleba rozmočíme v jednom rozšlehaném vejci a smícháme se smetanou, čočkou i houbovou směsí. Podle potřeby zahustíme hmotu strouhankou.

  4. Formu na paštiku vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na tenký plát. Odkrojíme z něj obdélník na zakrytí paštiky ve formě a zbylým těstem vyložíme dno i strany formy. Naplníme jí připravenou směsí a přiklopíme odkrojeným obdeníkem, který na povrchu potřeme zbylým vejcem.

  5. Pečeme při 200°C, dokud těsto nezezlátne. Pak zakryjeme pečícím papírem, snížíme teplotu na 175 °C a paštiku dopékáme asi 15 min. Necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!