Houbová kefírovka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 l kefíru (ideálně domácí) nebo podmáslí
- 4 plné hrsti sušených hub
- Asi 3 lžíce polohrubé mouky
- Trochu vody (dle popisu v postupu)
- Sůl
- drcený kmín
- pepř – dle chuti
- libeček
- petrželka
- 1-2 vejce (lze vynechat)
Postup Houbová kefírovka
Postup přípravy receptu
-
Houby rozdrtíme a namočíme na 2 hodiny do vody – množství vody jen do výše hub! Přidáme trochu soli, kmínu, pepře bylinek a velmi pomalu vaříme cca 15 minut – ne úplně do měkka, jen na skus.
Mouku velmi pečlivě rozšleháme v kefíru. Poté tam přidáme pár lžic vývaru, kde se vaří houby (pokud tam spadne nějaká houba vůbec nevadí, důvodem je to, aby se nám kefír v polévce nesrazil).
Za mírného varu, ale stálého míchání vléváme velmi pomalu a tenkým pramínkem kefír do hub, vždy na chvilku přerušíme a počkáme, až zase začne směs perlit, pak pokračujeme. Občas rozmíchneme i kefír, aby se neoddělovala syrovátka a byl stále hladký.
Ke konci už zrychlíme vlévaní, ale pořád mícháme. Provaříme na mírné teplotě cca 10 min a vypneme.
Pokud chceme sytější polévku, usmažíme vajíčka a vložíme do polévky buď do hrnce nebo každému na talíř - já je nedala, máme rádi čistě kyselou polévku s houbami. Dochutíme, zamícháme, podáváme. Já už ničím nedochucovala, polévka je velmi příjemně nakyslá, voní a chutná po houbách, bylinkách. Potřebovala jsem udělat velmi rychlý oběd a větší množství kefíru mi k tomu pomohlo.