Holandský mletý řízek se sýrem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 600 g mletého vepřového boku (libový bez kůže)
- 300 g nahrubo strouhaného sýru (Eidam,Gouda,Ementál)
- 1 syrové vejce
- 250 ml sladké smetany na vaření
- muškátový oříšek
- sůl
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
Postup Holandský mletý řízek se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme a poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu, na cca jednu hodinu.
Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen spojíme s masovou směsí. Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, které poté v dlani tvarujeme do oválu a uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu, a to proto, aby se řízek při smažení uprostřed neměl tendenci nafukovat a zůstal tak po celé ploše stejně vysoký.
Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a jemně prosáté domácí strouhance.
Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.