Buchty z kynutého dýňového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 hrnky hladké mouky (použila jsem hrnek o obsahu 200 ml)
2 lžíce cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 lžičky soli
1 vejce
125 g másla (část je dobré nahradit sádlem)
cca 1/2 kostky droždí
1/4 lžičky muškátového oříšku nebo květu
1 hrnek dýňového pyré
Na náplň:
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžičky mleté skořice
2 lžíce másla
hrst sekaných vlašských ořechů
- nebo jakákoliv náplň podle vaší chuti (maková, tvarohová, povidla..)
směs rozpuštěného másla a sádla na vymazání plechu
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce rumu
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžící cukru, přidáme polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Necháme asi 10 minut v teple vzejít.

  2. Mezitím do mísy dáme zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré (to připravíte z upečené nebo v páře uvařené dýně, kterou pak rozmixujete. Použít můžete i hokaido - já měla máslovou dýni, kterou mám raději).

  3. Do mísy přidáme i vzešlý kvásek a důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl až třičtvrtě hodiny v teple kynout, můžeme v průběhu kynutí jednou srazit - trochu prohníst.

  4. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme či vymačkáme čtverec, máslo do náplně rozehřejeme a potřeme těsto. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, posypeme sekanými ořechy a zabalíme do rolády. Do kastrůlku ke zbytku másla přidáme sádlo, rozpustíme a důkladně vymažeme plech či pekáček. Roládu rozkrájíme na asi dva centimetry tlusté plátky a s mezerami vyskládáme do pekáčku, dost nakynou. Zbytkem másla potřeme i rolky na pekáčku.

  5. Necháme ještě asi 20 minut kynout (než se předehřeje trouba) a pak pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Horké upečené buchty na plechu pomašlujeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!