Italský citrónový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto na dvě formy:
600g hladké mouky
1 kypřicí prášek
300g změklého másla
300g cukru moučky
2 žloutky
2 celá vejce
vanilková esence
citrónová nebo limetková kůra
Na náplň:
800ml plnotučného mléka
200ml citrónové šťávy (vymačkala jsem asi 9 citrónů)
1 vanilkový lusk
200g žloutků
200g cukru krupice
80g hladké mouky
Na zdrobení:
1 vejce
piniové oříšky (já dala mandle)

Postup přípravy receptu

  1. Přísady na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 min. Polovinu těsta vyválíme do dortové formy a cca 15 minut předpečeme v troubě předehřáté na 180°C.

  2. Druhou část těsta vyválíme v plát o velikosti formy.

  3. Na náplň povaříme mléko s vanilkovým luskem a citrónovou šťávou. Do misky dáme žloutky, cukr, mouku, postupně přimícháme do vařícího mléka a společně povaříme. Hmota by měla mít takovou konzistenci, aby šla přecedit a neměla hrudky. Po té přecedíme a necháme vychladnout.

  4. Hmotou naplníme předpečenou formu a překryjeme připraveným plátem, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.

  5. Dáme dopéct 30 min do trouby při teplotě 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!