Italský citrónový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto na dvě formy:
- 600g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 300g změklého másla
- 300g cukru moučky
- 2 žloutky
- 2 celá vejce
- vanilková esence
- citrónová nebo limetková kůra
- Na náplň:
- 800ml plnotučného mléka
- 200ml citrónové šťávy (vymačkala jsem asi 9 citrónů)
- 1 vanilkový lusk
- 200g žloutků
- 200g cukru krupice
- 80g hladké mouky
- Na zdrobení:
- 1 vejce
- piniové oříšky (já dala mandle)
Postup Italský citrónový koláč
Postup přípravy receptu
-
Přísady na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 min. Polovinu těsta vyválíme do dortové formy a cca 15 minut předpečeme v troubě předehřáté na 180°C.
Druhou část těsta vyválíme v plát o velikosti formy.
Na náplň povaříme mléko s vanilkovým luskem a citrónovou šťávou. Do misky dáme žloutky, cukr, mouku, postupně přimícháme do vařícího mléka a společně povaříme. Hmota by měla mít takovou konzistenci, aby šla přecedit a neměla hrudky. Po té přecedíme a necháme vychladnout.
Hmotou naplníme předpečenou formu a překryjeme připraveným plátem, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
Dáme dopéct 30 min do trouby při teplotě 180°C.