Hanácké hovězí závitky II.
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 3 plátky zadního hovězího masa
- 3 stroužky česneku rozetřené se solí
- 6 plátků šunky nebo šunkového salámu
- 3 vejce
- 2 lžíce čerstvého hrášku nebo mraženého hrášku
- rostlinný olej
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- provázek, nit nebo párátka, či jehly určené ke spínání zamotaných mas;, "listové saláty nakládané houby a pod. na ozdobu
- Rýže:
- 0,25 l rýže
- 1/2 l horké vody
- 1/8 hrnek mraženého hrášku
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté kurkumy (koa)
- podravka (sůl)
Postup Hanácké hovězí závitky II.
Postup přípravy receptu
-
Hovězí závitky (náplň, rozetřený česnek, kterým pomažeme naklepané řezy zadního hovězího masa, poklademe na něj plátky šunky, míchané vejce s hráškem) a zavineme, svážeme motouzem, nití, nebo spíchneme jehlami k tomu určenými, či párátky.
Do kastrolu (nebo papiňáku) vlijeme dvě lžíce oleje, na rozpáleném opečeme nadrobno posekanou cibuli dorůžova až hněda, na cibulku vložíme závitky a opečeme pečlivě za stálého otáčení ze všech stran. pak zalijeme vřelou vodou, dochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
Do hrnce na rýži dáme lžíci oleje, osmažíme na něm rýži a hrášek, chvíli na sucho, nasypeme kurkumu a necháme opékat, až začne vonět. Pak zalijeme dvojnásobným množstvím vřelé vody a trochu osolíme.
Dusíme pod pokličkou za občasného protřepávání asi 15 minut a pak pod pokličkou necháme dojít mimo plamen.