Guláš - pravý hospodský
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 1 kg cibule (na drobno nakrájené)
- 150-200 g sádla
- 2 litry vřelé vody (pokrm zbytečně nezchladne a bude stále teplý)
- 3 kostky hovězího bujónu
- 1 plechovka rajského protlaku nebo 400 ml rajského pyré (z Kauflandu), popř. lze obojí...
- 15 stroužků lisovaného česneku (ale záleží na každém, u nás hodně česnekujeme)
- majoránka
- červená paprika
- kmín - mletý a celý
- sůl
- pepř
- jíška (pokud nebude stačit cibule na zahuštění)
- Na ozdobu:
- cibule pokrájená na půlměsíčky
Postup Guláš - pravý hospodský
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm, cibuli nakrájíme na drobno a nachystáme zbytek věcí, které budeme potřebovat. Sádlo necháme rozpustit a necháme na něm zhnědnout cibulku (k tomuto chci uvést, že cibulku necháme pouze zhnědnout, nenecháme ji spálit). Většinou u tohoto množství cibule stojím a míchám cca 35-45 minut (prostě je potřeba se s tím pomazlit). Poté přidáme hovězí kližku a necháme zatáhnout. Jakmile se zatáhne, přidáme červenou papriku a necháme chvilku povařit. Následně přidáme rajský protlak/pyré (popř. obojí) a chvíli povaříme, aby vše lehce bublalo...:o) Pomalu přiléváme po 200 ml vřelé vody, aby bylo maso lehce ponořeno, ale neplavalo.
Jakmile se voda začne vypařovat, tak přilijeme další a tak pokračujeme až do doby, kdy je hovězí měkké. Když je maso měkké, tak dolijeme vřelou vodu do množství, kolik chceme mít omáčky (guláše), přidáváme sůl, pepř a kmín (mletý i celý - a to dle chuti), česnek (cca 5 minut před koncem vaření), majoránku (cca 2 minuty před koncem vaření). Poté, kdy je guláš chuťově na špičce, tak ho odstavíme a po vychladnutí necháme nejméně 24 hodin v lednici (takto odležený guláš je nejlepší). Pokud se něco nepodaří a guláš není chuťově dobrý nebo není dost hustý, (většinou moc vody), tak lze dochutit hovězím bujónem a jíškou (nakonec je vždy výborný).