Guláš (nejen) s hráškem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové plece (lze použít i drůbeží, králičí či hovězí maso)
- 2 cibule
- 50 g špeku, případně sádlo či olej
- sůl
- pepř mletý
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 kapie nebo menší červená paprika
- 2 stroužky česneku
- cca 80 g rajského protlaku
- cca 0,5 l vývaru
- 1 hrnek hrášku (200 ml)
- hladká mouka nebo jíška na zahuštění
Postup Guláš (nejen) s hráškem
Postup přípravy receptu
-
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí, případně králičí, doba vaření se o něco zkrátí. Pokud zvolíme hovězí, doba vaření se o něco víc protáhne.
Po osmažení masa přidáme do hrnce protlak s nasekaným česnekem, paprikou pokrájenou na kostičky a také přidáme krátce zasmažit i mletou papriku. Vše zalijeme masovým vývarem a pod poklicí vaříme doměkka na mírném ohni, za občasného promíchání a případně i podlití.
Když je maso měkké, přidáme čerstvý nebo mražený hrášek, který krátce zavaříme v guláši, který zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce studené vody nebo jíškou a provaříme. Dle chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem, česnekem.
Podáváme s těstovinami, knedlíkem a klidně i s rýží či chlebem.
Pokud zvolíme hrášek ve slaném nálevu, který jsme scedili, necháme v omáčce pouze prohřát, aby se nám nerozvařil.