Guláš (nejen) s hráškem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové plece (lze použít i drůbeží, králičí či hovězí maso)
2 cibule
50 g špeku, případně sádlo či olej
sůl
pepř mletý
1 lžíce mleté sladké papriky
1 kapie nebo menší červená paprika
2 stroužky česneku
cca 80 g rajského protlaku
cca 0,5 l vývaru
1 hrnek hrášku (200 ml)
hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí, případně králičí, doba vaření se o něco zkrátí. Pokud zvolíme hovězí, doba vaření se o něco víc protáhne.

  2. Po osmažení masa přidáme do hrnce protlak s nasekaným česnekem, paprikou pokrájenou na kostičky a také přidáme krátce zasmažit i mletou papriku. Vše zalijeme masovým vývarem a pod poklicí vaříme doměkka na mírném ohni, za občasného promíchání a případně i podlití.

  3. Když je maso měkké, přidáme čerstvý nebo mražený hrášek, který krátce zavaříme v guláši, který zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce studené vody nebo jíškou a provaříme. Dle chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem, česnekem.

  4. Podáváme s těstovinami, knedlíkem a klidně i s rýží či chlebem.

  5. Pokud zvolíme hrášek ve slaném nálevu, který jsme scedili, necháme v omáčce pouze prohřát, aby se nám nerozvařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!