Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Buchtičky:
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 kostka droždí 42 g
- 200 ml mléka
- 660 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 260 g + 140 g másla
- 6 lžic smetany 33 %
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- moučkový cukr na posypání hotových buchtiček
- Vinná pěna:
- 8 žloutků
- 6 - 8 lžic cukru krupice
- 423 ml sladkého vlašského ryzlinku
- nastrouhaná kůra z 3/4 biocitronu
- 2 lžíce teplé vody
Postup Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo aby droždí změklo. Mezitím si ohřejeme mléko aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla. Když je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosejeme si mouku přilijeme kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem. Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla. Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velký jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2 x 2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe. Plech dáme do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 - 25 minut - do zezlátnutí.
Na sporák dáme hrnec s vodou a ne hrnec mísu která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy. Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme. Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře na které jsme rozdělili pěnu. Poslední fázi - servírování provádíme rychle, aby mám pěna nespadla.