Fondue sýrové - základní recept
Recepty, SýrySuroviny
- stroužek česneku - rozpůlit
- 3 dl bílé víno
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- 800 g strouhaný sýr Gruyere (nebo Vaucherin) mozno i jiný sýr s vysokým obsahem tuku
- 4 polévkové lžičky Maizeny
- stamprdli třešňovice nebo slivovice
- muškátový oříšek
- pepř
Postup Fondue sýrové - základní recept
Postup přípravy receptu
-
Caquelon (keramicka nadoba na fondue) poradne vymazeme rozkrojenym cesnekem.
Vsypeme syr smichany s Maizenou, pridame bile vino a citronovou stavu. Michame az bude syr tekute konzistence. Pokud se bude zdat prilis tekute, vsypavat opatrne Maizenu. Fondue musi drzet na chlebu a nemelo by byt ani prilis tekute ani prilis huste:-).
Pridame tresnovici. Pokud jsou stolovnici i deti, tak se da nahradit bile vino i bezalkoholovym jabcakem (jablkove vino) nebo i jablkovym mostem. Podavame s bilym chleben nakrajenym na 3x3x3 cm. Podavame s vinem - v zadnem pripade s pivem !!! Nejlepe si opatrite fondue set s keramickou nadobou, varianta je treba ohrivatko na kavu/caj ktere funguje na 2-3 cajove svicky.