Dort RUM

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
- 750 g cukru krupice
- 900 g polohrubé mouky
- 21 vajec
- 15 lžic oleje
- 9 lžic rumu
- 6 lžiček prášku do pečiva
KRÉM (dovnitř dortu):
- 110 g moučkového cukru
- 1 kostka (250g) másla
- 4 žloutky
- 60 g kakaa
- 1 malá sklenička vody
KRÉM (na povrch dortu):
- 60 g moučkového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 0,5 l mléka
- 74 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 kostka (250g) másla
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- vanilkové aroma
OSTATNÍ:
- potravinářské barvivo (černé, hnědé-kakao, červené, žluté, zlaté)
- kokos
- bílá cukrová vata
- potahovací hmota Smartflex Velvet

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva.

  2. Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na srnčí hřbet, zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem.

  3. Po upečení ze srnčího hřbetu vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky.

  4. Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy.

  5. Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve.

  6. KAKAOVÝ KRÉM: Cukr, máslo a žloutky rozšleháme.

  7. Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!).

  8. Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo.

  9. Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti.

  10. VANILKOVÝ KRÉM: Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu.

  11. Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka.

  12. Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne.

  13. Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

  14. Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr.

  15. Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému.

  16. Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc.

  17. Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme.

  18. Láhev potom potáhneme bílým fondánem.

  19. Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva.

  20. Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout.

  21. Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis.

  22. Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev.

  23. Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus.

  24. Na strany přilepíme pomocí krému dřevěné obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme. Dort je hotov, hodně štěstí!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!