Dort RUM
Recepty, DortySuroviny
- KORPUS:
- - 750 g cukru krupice
- - 900 g polohrubé mouky
- - 21 vajec
- - 15 lžic oleje
- - 9 lžic rumu
- - 6 lžiček prášku do pečiva
- KRÉM (dovnitř dortu):
- - 110 g moučkového cukru
- - 1 kostka (250g) másla
- - 4 žloutky
- - 60 g kakaa
- - 1 malá sklenička vody
- KRÉM (na povrch dortu):
- - 60 g moučkového cukru
- - 40 g vanilkového cukru
- - 0,5 l mléka
- - 74 g vanilkového pudinkového prášku
- - 1 kostka (250g) másla
- - 3 žloutky
- - 2 lžíce rumu
- - vanilkové aroma
- OSTATNÍ:
- - potravinářské barvivo (černé, hnědé-kakao, červené, žluté, zlaté)
- - kokos
- - bílá cukrová vata
- - potahovací hmota Smartflex Velvet
Postup Dort RUM
Postup přípravy receptu
-
KORPUS: Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva.
Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na srnčí hřbet, zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem.
Po upečení ze srnčího hřbetu vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky.
Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy.
Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve.
KAKAOVÝ KRÉM: Cukr, máslo a žloutky rozšleháme.
Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!).
Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo.
Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti.
VANILKOVÝ KRÉM: Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu.
Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka.
Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne.
Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr.
Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému.
Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc.
Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme.
Láhev potom potáhneme bílým fondánem.
Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva.
Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout.
Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis.
Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev.
Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus.
Na strany přilepíme pomocí krému dřevěné obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme. Dort je hotov, hodně štěstí!