Italská polévka minestrone
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 kg rajčat
- 1 středně velká mrkev
- 80 g zelený hrášek
- středně velká cuketa
- 200 g bílé fazole v mírně slaném nálevu (Bonduelle)
- 100 g těstovin – mušličky Conchigliette
- sýr Parmezán na posypání (2,5 t.v.s.)
- středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- bazalka
- oregano
- bobkový list
- sůl
- pepř
- lžička oleje (slunečnicový, řepkový, olivový pro tepelnou přípravu)
Postup Italská polévka minestrone
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme cibuli a na trošce oleje ji osmahneme spolu s česnekem. Přidáme fazole a nakrájenou mrkev. Promícháme a zalijeme 1,5–2 l vody (záleží, jak chceme mít polévku hustou). Necháme 10-15 minut povařit.
Přidáme oloupaná a podrcená rajčata. 10 minut povaříme, přidáme na kousky nakrájenou cuketu a dalších 10 minut vaříme. Do polévky nasypeme těstoviny a za občasného míchání vaříme 20-30 minut.
Až budou těstoviny al dente, přidáme hrášek, promícháme a polévku dochutíme oregánem, bazalkou a bobkovým listem, dle chuti osolíme a opepříme barevným pepřem. Nakonec polévku posypeme nastrouhaným sýrem parmezán.
Recept je vhodný jako oběd. Polévka zasytí na delší dobu. Je možné ji připravit i na večeři, ale bez těstovin. (Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment®, který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 22 letých zkušeností).