Fazolový salát s volským okem, smaženým v cibulovém kroužku
Recepty, SalátySuroviny
- 2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu
- (1 konzerva = 425 ml)
- 250 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce cukru krupice
- 3 lžíce octa
- sůl
- mletý pepř
- Dále:
- tuk na smažení
- 2 větší cibule
- 4 vejce
- zelená bylinka na ozdobu
Postup Fazolový salát s volským okem, smaženým v cibulovém kroužku
Postup přípravy receptu
-
Fazole dáme do cedníku a necháme z nálevu okapat.
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a ty ještě rozřízneme na polovinu. Dáme ji do vařící vody a 1 minutu necháme provařit. Poté vlijeme do cedníku a necháme okapat.
Do kastrolu dáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a až začne zlátnout, slijeme bokem puštěný tuk. Ke slanině do kastrolu přidáme 50 ml vody, ocet, sůl, pepř a cukr a necháme přejít varem.
Odstavíme ze sporáku, přidáme fazole, cibuli, promícháme a necháme alespoň 4 hodiny uležet. Pokud nespěcháme, necháme uležet v chladnu přes noc.
Z cibule nakrájíme směrem od středu ke kraji cca 2 cm plátky a část středu vybereme tak, aby nám vznikl uprostřed prostor pro vejce.
Na pánev do rozehřátého tuku položíme kroužky cibule, do každého vyklepneme vejce, lehce osolíme a nejlépe pod pokličkou usmažíme.
Před podáváním salát promícháme, na talíři obložíme volským okem a ozdobíme zelenou petrželkou.