Třešňový koláč s tvarohem a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo citronová kůra
- 1 lžička prášku do pečiva, plnější
- 0,5 kostky droždí
- 1 žloutek
- sůl na špičku nože
- 2 lžíce rumu
- 300 ml mléka
- 100 ml oleje
- Dále:
- olej na vymazání plechu
- bílek na potření okrajů těsta
- cca 1 kg třešní, vypeckovaných
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- cukr krupice dle chuti
- Drobenka:
- 160 g polohrubé mouky
- 160 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- cca 120 g změklého másla
Postup Třešňový koláč s tvarohem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme s cukry, solí a kypřidlem, doprostřed rozdrobíme droždí, zalijeme mlékem a rumem, přidáme žloutek s olejem a vše dobře promícháme.
Těsto nandáme na vyšší plech, vymazaný olejem a rovnoměrně ho rozprostřeme po celé ploše buď stěrkou, nejlépe však mastnými (od oleje) dlaněmi.
Okraje těsta potřeme bílkem.
Na těsto natřeme oslazený tvaroh pokojové teploty, smíchaný s pudinkem, posypeme ho vrstvou vypeckovaných třešní a zasypeme drobenkou, užmoulanou z uvedených ingrediencí.
Těsto nenecháme kynout a ihned ho dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů.
Pečeme dozlatova, po vychladnutí nakrájíme a podáváme.