Dort z třešňovým rozvarem s likérovým krémem (i jako zmrzlina)

Recepty, Dorty

Suroviny

5 vajec
150 g cukru krupice
150 ml oleje
150 ml vody
180 g mandlové mouky
1 vanilkový cukr
1 a půl prášku do pečiva
špetka soli
Na rozvar:
300 g vypeckovaných třešní
(nebo višně, borůvky, maliny, meruňky apod)
cukr moučka
voda
solamyl
Na krém:
500 g mascarpone
2 smetany ke šlehání
1 a půl zakysané smetany
1 vanilkový cukr
80 g moučkového cukru
2 balíčky smeta-fixu
2-3 PL vaječného likéru
+ mouka a tuk na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem, olejem a vodou. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do žloutkové směsi přidáme pramínkem mouku s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v rozehřáté troubě na cca 160-170 stupňů dozlatova. Necháme chladnout na mřížce.

  2. Upečený vychladlý korpus 2 x rozřízneme. Mezitím ušleháme krém z uvedených ingrediencí s vaječným likérem a dáme na chvíli do chladu. V menší nádobě rozvaříme vypeckované třešně s trochou vody, smíchanou se škrobem a cukrem (necháme větší kousky třešní, rozvar je pak chutnější) a dáme vychladnout.

  3. Krém rozdělíme na dvě části. Jednu část krému smícháme s částí ovocného rozvaru. Spodní díl korpusu potřeme po obvodu částí světlého krému a do jeho středu poklademe lžící rozvar z třešní. Přiklopíme druhým dílem korpusu, který potřeme jen krémem.

  4. Nakonec přiklopíme poslední díl korpusu, který potřeme krémem, smíchaným s rozvarem. Do středu posledního dílu poklademe lžící zbylý rozvar z třešní a dozdobíme mandlemi. Dáme do mrazáku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!