Dort z třešňovým rozvarem s likérovým krémem (i jako zmrzlina)
Recepty, DortySuroviny
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 150 ml vody
- 180 g mandlové mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 a půl prášku do pečiva
- špetka soli
- Na rozvar:
- 300 g vypeckovaných třešní
- (nebo višně, borůvky, maliny, meruňky apod)
- cukr moučka
- voda
- solamyl
- Na krém:
- 500 g mascarpone
- 2 smetany ke šlehání
- 1 a půl zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 80 g moučkového cukru
- 2 balíčky smeta-fixu
- 2-3 PL vaječného likéru
- + mouka a tuk na vymazání formy
Postup Dort z třešňovým rozvarem s likérovým krémem (i jako zmrzlina)
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem, olejem a vodou. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do žloutkové směsi přidáme pramínkem mouku s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v rozehřáté troubě na cca 160-170 stupňů dozlatova. Necháme chladnout na mřížce.
Upečený vychladlý korpus 2 x rozřízneme. Mezitím ušleháme krém z uvedených ingrediencí s vaječným likérem a dáme na chvíli do chladu. V menší nádobě rozvaříme vypeckované třešně s trochou vody, smíchanou se škrobem a cukrem (necháme větší kousky třešní, rozvar je pak chutnější) a dáme vychladnout.
Krém rozdělíme na dvě části. Jednu část krému smícháme s částí ovocného rozvaru. Spodní díl korpusu potřeme po obvodu částí světlého krému a do jeho středu poklademe lžící rozvar z třešní. Přiklopíme druhým dílem korpusu, který potřeme jen krémem.
Nakonec přiklopíme poslední díl korpusu, který potřeme krémem, smíchaným s rozvarem. Do středu posledního dílu poklademe lžící zbylý rozvar z třešní a dozdobíme mandlemi. Dáme do mrazáku.