Piňa colada dortík
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- Náplň:
- 4 plátky želatiny
- 4 lžíce ananasové šťávy z kompotu
- 350 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
- Navíc:
- 1 plechovka kompotovaného ananasu v kouscích
- 2 lžíce bílého rumu
- strouhaný kokos
- čokoládová poleva na ozdobu
Postup Piňa colada dortík
Postup přípravy receptu
-
Vejce promícháme s cukrem a šleháme do pěny, pak postupně vmícháme mouku. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Boky formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připravené formy vlijeme těsto a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 30 minut. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Z ananasového kompotu scedíme šťávu, odebereme 4 lžíce a zalijeme plátky želatiny. Necháme želatinu chvilku nabobtnat. Smetanu smícháme s moučkovým cukrem a ušleháme do tuhé šlehačky. Pak do ní vmícháme kokos. Nabobtnalou želatinu ohřejeme, v okamžiku, kdy se rozpustí, stáhneme z ohně, v žádném případě se nesmí vařit. Do rozpuštěné želatiny metličkou vmícháme 2 lžíce šlehačkové náplně a pak ihned vše vmícháme do ostatní šlehačkové náplně.
Z ananasového kompotu si odložíme několik hezkých kousků na ozdobení dortu, zbytek nasekáme nadrobno. V misce smícháme lžíci ananasové šťávy a 2 lžíce bílého rumu. Kolem vychladlého korpusu vrátíme zpátky boky dortové formy, korpus hustě propícháme špejlí nebo vidličkou a rumovou směsí ho zalijeme. Na korpus pak naklademe posekaný ananas a na něj navrstvíme připravenou náplň. Dortík dáme nejméně na 2 hodiny chladit.
Ztuhlý dort vyndáme z lednice, opatrně odstraníme formu a povrch i boky dortíku posypeme kokosem. Nahoru ozdobně uložíme odložené kousky ananasu a dozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.