Třešňová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg hovězího masa
- cca 100 g másla
- 1 lžíce oleje
- sůl
- cca 400-500 g vypeckovaných třešní
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka
- Dále dle chuti:
- skořice
- bílé víno - sladší
- hřebíček
- citronová kůra
- citronová šťáva
Postup Třešňová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso (může být zadní i přední, dle vlastního výběru) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou na talíř a dovaříme omáčku.
Ochucení omáčky je velmi individuální a záleží nejenom na chuti kuchaře/kuchařky, ale hlavně i na sladkosti a zralosti třešní.
Omáčku můžeme zvýraznit bílým vínem (cca 2 dl), které přidáme při dušení masa.
Do vývaru přisypeme třešně a pokud jsou hodně zralé, sladké a aromatické, stačí je pouze krátce povařit na skus, přilít smetanu rozmíchanou s hladkou moukou na zahuštění omáčky, provařit a je hotovo. Pokud chceme kořeněnou omáčku, přidáme s třešněmi provařit i trošku skořice a 3-4 ks hřebíčku a trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry. Jsou-li třešně hodně sladké, můžeme přidat do omáčky po provaření smetany i trochu citronové šťávy.
Maso, které jsme dali stranou, pokrájíme na plátky a dáme ho do omáčky prohřát.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem.