Třešňová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 kg hovězího masa
cca 100 g másla
1 lžíce oleje
sůl
cca 400-500 g vypeckovaných třešní
250 ml smetany ke šlehání
hladká mouka
Dále dle chuti:
skořice
bílé víno - sladší
hřebíček
citronová kůra
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso (může být zadní i přední, dle vlastního výběru) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou na talíř a dovaříme omáčku.

  2. Ochucení omáčky je velmi individuální a záleží nejenom na chuti kuchaře/kuchařky, ale hlavně i na sladkosti a zralosti třešní.

  3. Omáčku můžeme zvýraznit bílým vínem (cca 2 dl), které přidáme při dušení masa.

  4. Do vývaru přisypeme třešně a pokud jsou hodně zralé, sladké a aromatické, stačí je pouze krátce povařit na skus, přilít smetanu rozmíchanou s hladkou moukou na zahuštění omáčky, provařit a je hotovo. Pokud chceme kořeněnou omáčku, přidáme s třešněmi provařit i trošku skořice a 3-4 ks hřebíčku a trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry. Jsou-li třešně hodně sladké, můžeme přidat do omáčky po provaření smetany i trochu citronové šťávy.

  5. Maso, které jsme dali stranou, pokrájíme na plátky a dáme ho do omáčky prohřát.

  6. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!