Bezovo citronový dortík (pro Cat)

Recepty, Cukroví

Suroviny

Korpus:
3 vejce velikosti L
150 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
70 g kukuřičného škrobu
Krém:
3x125 g Philadelphie
190 g zakysané smetany
1x Smetafix (Dr Oetker)
3 lžíce nastrouhané citronové kúry
1 dl bezové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme pec na 180 st. Použila jsem dortovou formu 16 cm průměr, dno vyložila pečícím papírem a celou vystříkala olejem ve spreji, olejem i muffinový plech (viz foto). Oddělíme žloutky od bílků, bílky se špetkou soli svěříme robotu se šlehací metlou a necháme pracovat. Mezitím odvážíme krupicový cukr (s moučkovým piškotové těsto rádo zřídne) a do již tuhého sněhu postupně přidáváme za stálého šlehání na cca prostřední rychlost. Necháme techniku pracovat a odvážíme a prosejeme mouku a škrob. Až je sníh opravdu tuhý - špičky ze sněhu nepadají v míse dolů - snížíme rychlost na minimum a pomalu přidáme žloutky jeden po druhém, pak po troškách mouku se škrobem. Je dobře vidět, jak hmota je vždycky po chvilce jednolitá.

  2. Hotové těsto vložíme do cca 2/3 dortové formy + zbytek vyjde na 6 muffinů. Hned vložíme do trouby. 15 minut do trouby nenahlížíme !!! - po patnácti minutách zkusíme muffiny špejlí, měly by být hotové, rychle troubu zavřeme a počkáme dalších 15 minut. Pak zkusíme korpus, měl by být taky akorát. Muffiny i korpus cca po pěti minutách po vyndání z trouby přeložíme na mřížku a necháme dvě hodinky odpočívat.

  3. Prokrojíme - muffiny napůl a dortík dvakrát, nejlépe mašlovačkou pokropíme bezovou šťávou, krémem promažeme, obmažeme - naked cake.... Necháme hodinku v lednici odpočinout a dozdobíme dle chuti. Chtěla jsem udržet základní chuť, proto jen jedlé květy....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!