Bílá polévka s hlívou a fazolemi

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g hlívy ústřičné
240 g bílých fazolí (ve slaném nálevu nebo předvařených, scezených)
2 středně velké brambory
1 cibule
cca 50 g másla
1 lžička oleje
3 kuličky nového koření
1 větší bobkový list
sůl
bílý pepř mletý
vývar dle potřeby
cca 360 ml zakysané smetany
2 kelímky bylinky nebo vařené vejce - není nutné

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Přisypeme na nudličky pokrájenou očištěnou hlívu a dále smažíme do povadnutí.

  2. Pak přisypeme na větší kusy pokrájené brambory, přilijeme cca půllitr vývaru a vaříme doměkka.

  3. Po uvaření brambory v polévce rozšťoucháme, ty polévku zahustí a nebudeme muset zahušťovat moukou nebo jíškou.

  4. Do polévky nasypeme scezené fazole (z plechovky nebo předem uvařené), polévku zředíme do požadované hustoty vývarem, dosolíme, opeříme dle chuti, můžeme přidat čerstvě nasekaný kopr nebo petrželku a velmi krátce povaříme (prohřejeme fazole).

  5. Poté polévku odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty.

  6. Před podáváním dozdobíme nasekanými bylinkami nebo pokrájeným vejcem natvrdo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!