Bílá polévka s hlívou a fazolemi
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g hlívy ústřičné
- 240 g bílých fazolí (ve slaném nálevu nebo předvařených, scezených)
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- cca 50 g másla
- 1 lžička oleje
- 3 kuličky nového koření
- 1 větší bobkový list
- sůl
- bílý pepř mletý
- vývar dle potřeby
- cca 360 ml zakysané smetany
- 2 kelímky bylinky nebo vařené vejce - není nutné
Postup Bílá polévka s hlívou a fazolemi
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Přisypeme na nudličky pokrájenou očištěnou hlívu a dále smažíme do povadnutí.
Pak přisypeme na větší kusy pokrájené brambory, přilijeme cca půllitr vývaru a vaříme doměkka.
Po uvaření brambory v polévce rozšťoucháme, ty polévku zahustí a nebudeme muset zahušťovat moukou nebo jíškou.
Do polévky nasypeme scezené fazole (z plechovky nebo předem uvařené), polévku zředíme do požadované hustoty vývarem, dosolíme, opeříme dle chuti, můžeme přidat čerstvě nasekaný kopr nebo petrželku a velmi krátce povaříme (prohřejeme fazole).
Poté polévku odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty.
Před podáváním dozdobíme nasekanými bylinkami nebo pokrájeným vejcem natvrdo.