Bábovka s roládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na roládu:
- 4 vejce
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru
- špetka soli
- marmeláda na potření
- Na bábovku:
- 4 vejce
- 230 g cukru
- 150 ml oleje
- 250 g bílého jogurtu
- 270 g polohrubé mouky
- 1 pudink (vanilkový, citronový nebo třeba pistáciový)
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa na obarvení třetiny těsta
Postup Bábovka s roládou
Postup přípravy receptu
-
Začneme tím, že si upečeme roládu.
Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha. D
o sněhu postupně zašleháme žlutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatavé barvy.
Ještě horkou roládu smotáme, aby se nám po vychladnutí nelámala. Já ji ještě teplou stahuji z pečícího papíru a mažu marmeládou a sroluji, ale jde to i po vychladnutí.
Když máme roládu hotovou, připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej.
Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa.
Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. Je možné, že vám roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí.:-) Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého.
Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca hodinu. Zkusíme špejlí - někde při okraji, ať nepícháme do rolády.:-)
Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem. A je to!:-)