Tvarohová mramorová bábovka s posypkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 125 změklého másla
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
- Zdobení:
- 100 g hořké čokolády
- sekané mandle
- jahody v bílé čokoládě
Postup Tvarohová mramorová bábovka s posypkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravte nadýchanou pěnu – do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte 3 oddělené žloutky a změklé máslo. Suroviny spojte dohromady a vyšlehejte (nejlépe ručním šlehačem) do nadýchané pěny.
Přidejte tvaroh a zašlehejte jej do žloutkové pěny.
Ze třech bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
Smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidejte ji do tvarohové směsi a vymíchejte hladké těsto.
Nyní můžete po částech zlehka zapracovávat bílkový sníh.
Menší část těsta oddělte do jiné mísy a vmíchejte do něj kakao.
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypejte strouhankou. Můžete začít vrstvit těsto. Lžící nejprve nabírejte bílé těsto, pak přidejte vrstvu z tmavého těsta a nakonec zbylou část bílého těsta. Žádaný mramorový efekt se tak vytvoří sám, těsta není třeba promíchávat. Každá bábovka tak bude mít neopakovatelný originální vzhled.
Formu s těstem vložte do trouby a pečte na 180 °C, dokud těsto nezezlátne, tedy asi 40 minut. Bábovka je hotová, když těsto nelepí, pro kontrolu do něj píchněte špejli.
Poté bábovku vytáhněte a nechte ji ve formě asi 15 minut zchladnout, teprve pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku.
Nad párou nechejte rozehřát čokoládu, dále rozkrojte jahody v bílé čokoládě na větší kousky a mandle nasekejte nadrobno.
Nyní již vychladlou bábovkou krásně rovnoměrně polejte čokoládou a ještě před zatuhnutím posypte mandlemi a připravenými jahodami. Až čokoláda docela ztuhne, můžete podávat.