Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
250 g polotučného tvarohu ve vaničce
125 změklého másla
3 vejce
2 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
Zdobení:
100 g hořké čokolády
sekané mandle
jahody v bílé čokoládě

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte nadýchanou pěnu – do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte 3 oddělené žloutky a změklé máslo. Suroviny spojte dohromady a vyšlehejte (nejlépe ručním šlehačem) do nadýchané pěny.

  2. Přidejte tvaroh a zašlehejte jej do žloutkové pěny.

  3. Ze třech bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.

  4. Smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidejte ji do tvarohové směsi a vymíchejte hladké těsto.

  5. Nyní můžete po částech zlehka zapracovávat bílkový sníh.

  6. Menší část těsta oddělte do jiné mísy a vmíchejte do něj kakao.

  7. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypejte strouhankou. Můžete začít vrstvit těsto. Lžící nejprve nabírejte bílé těsto, pak přidejte vrstvu z tmavého těsta a nakonec zbylou část bílého těsta. Žádaný mramorový efekt se tak vytvoří sám, těsta není třeba promíchávat. Každá bábovka tak bude mít neopakovatelný originální vzhled.

  8. Formu s těstem vložte do trouby a pečte na 180 °C, dokud těsto nezezlátne, tedy asi 40 minut. Bábovka je hotová, když těsto nelepí, pro kontrolu do něj píchněte špejli.

  9. Poté bábovku vytáhněte a nechte ji ve formě asi 15 minut zchladnout, teprve pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku.

  10. Nad párou nechejte rozehřát čokoládu, dále rozkrojte jahody v bílé čokoládě na větší kousky a mandle nasekejte nadrobno.

  11. Nyní již vychladlou bábovkou krásně rovnoměrně polejte čokoládou a ještě před zatuhnutím posypte mandlemi a připravenými jahodami. Až čokoláda docela ztuhne, můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!