Paella mixte

Recepty, Jiné maso

Suroviny

5-6 vepřových žebírek
8 kuřecích stehýnek
6 chipolatas
500-600 gr mušlí slávek
500 gr škeblí
10 zelených živých krabů (dodávají výbornou chuť)
300-400 gr kalamářů
300-500 gr krevet
10-20 ks langustinek (pokud seženete)
1 velká kapie (červená nebo zelená)
1 cibule
3 větší mrkve
1 konzerva zelených fazolových lusků (není nutné)
1 malá konzerva hrášku
2-3 gr šafrán (důležitý pro typickou chuť)
500 gr rajčatové omáčky v krabici či konzervě
800-900 gr rýže (nejlépe kulatá)
sůl
pepř
100 - 150 ml olivový a slunečnicový olej (půl na půl)

Postup přípravy receptu

  1. Do veliké pánve speciálně určené na paellu dejte oba oleje. Do horkého oleje dáme opéct na velké kousky nakrájená žebírka, na 2-3 části nakrájená kuřecí stehýnka a nakrájené chipolatas. Pečeme zvolna dozlatova.

  2. Vyjmeme maso a dáme stranou - do tuku nyní dáme na kolečka nakrájenou mrkev, a na velmi jemno nasekanou cibulí s paprikou (já je mixují najemno v mixéru). Pečeme zvolna asi 10 minut, pak přidáme na kousky (asi 2x2 cm) nakrajene kalamary (můžete použít mražená kolečka), pečeme asi 5 minut a přidáme krevety.Vse opékáme zvolna asi 10 minut, občas zamychame.

  3. Mezitím dáme vařit vodu a do horké vody vhodíme živé kraby. Vaříme asi 5 minut. Vyjmeme, uloupame nožičky a šupinku na brisku.Vodu nevylit, použije se totiž na zalití masa, dává celému pokrmů spolu s kraby velice dobrou chuť.

  4. Dáme zpět do pánve opečené kousky masa, zalijeme vodou z krabů, přidáme kraby, rajskou omáčku, šafrán, vše musí být tak akorát pod vodou, vše dobré zamícháme. Vaříme mírně asi 20-30 minut.

  5. Pak přidáme rýži, hrášek, fazolové lusky, dobře promícháme, přiklopíme a necháme 5 minut. Znovu zamícháme, na povrch poklademe očištěné mušle a škeble, přiklopíme a necháme na mírném ohni 15-20 minut (v průběhu můžete občas ochutnat zdali je už ryze dost měkká). Mušle se nám pod pokličkou hezký otevřou. Pak vypneme oheň a necháme dojít, stále pod pokličkou asi 10 minut.

  6. Paella by neměla být moc suchá, rýže musí být hezky šťavnatá - je-li nutno dolít trochu vody při vaření rýže, tak dolijeme.

  7. Není nutno ji solit, mušle ji dodají slanou chuť.

  8. Můžete nahradit kůře králíkem, můžete také přidat malé langousty či pálivé klobásky merguez, či chorizo - receptů je mnoho a každá paella je jiná. Teto se ve Španělsku říká mixte protože je s plody z moře a masem dohromady.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!