Fazolový guláš s uzeninou a žampiony
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 300 g zauzeného špeku (slaniny)
- 3 větší cibule
- 3 pikantnější klobásky
- 3 bílé papriky
- 3 prolisované stroužky česneku
- 7 středně velkých žampionů
- 1 kostka zeleninového bujónu/kdo nepoužívá,tak vynechá
- snítka libečku
- 2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu
- 2 zarovnané polévkové lžíce hladké mouky
- 1 zarovnaná polévková lžíce sladké papriky
- 1 polévková lžíce sušené majoránky
- na špičku nože chilli nebo pálivé papriky
- sůl
- nasekaný libeček na dochucení
Postup Fazolový guláš s uzeninou a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu si očistíme a nakrájíme-cibuli na tenké půlkolečka, žampiony na silnější plátky a papriky rozpůlíme a nakrájíme na širší proužky.
Špek nakrájíme na menší kostičky, klobásky podélně rozkrojíme a nakrájíme na širší půlkolečka. Fazole přecedíme a nálev nevyléváme.
Do hlubšího hrnce dáme mírně vyškvařit slaninu, přidáme klobásky a necháme 3 minuty osmahnout. Vložíme cibuli a další 3 minuty restujeme. Poté přidáme žampiony, nakrájené papriky, snítku libečku, bujón, promícháme a necháme ve vlastní šťávě 10 minut podusit.
Mezitím si ve 2dl nálevu z fazolí a 1dl vody rozmícháme hladkou mouku s paprikou a chilli.
Do podušené směsi přidáme fazole, vlijeme připravenou záklechtku, dáme prolisovaný česnek, promícháme a za občasného zamíchání vaříme na slabém plameni 10 minut. V závěru vaření přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a nasekaný libeček. Dle chuti přisolíme. Podáváme s čerstvým pečivem.