Dýňový koláč s čokoládovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g celozrnné mouky
1 sáček kypřícího prášku
3 vejce – oddělené žloutky a bílky
200 g třtinového cukru
200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná oloupaná dýně Hokkaido)
300 ml podmáslí
100 ml oleje
2 lžičky perníkového koření
skořice
2 lžíce kakaa
100 g vysokoprocentní čokolády
120 ml plnotučné smetany
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Promísíme mouku, prášek na pečení, cukr a koření. Přidáme žloutky, podmáslí a olej. Pořádně promícháme. Ušleháme bílky se špetkou soli do sněhu a ten opatrně zapracujeme do těsta.

  2. Asi půlku hmoty odebereme stranou a přidáme k ní kakao

  3. Do pečícím papírem vyloženého pekáčku (já použila menší plech) nalijeme nejdříve světlé těsto, a poté kakaové. Vařečkou nebo stěrkou mírně promícháme, aby se vytvořilo mramorování. V troubě pečeme asi 30 minut na 175 °C.

  4. Po vychladnutí připravíme ganache na polevu: V rendlíku ohřejeme smetanu těsně pod bod varu, sundáme z vařiče a přidáme čokoládu, nalámanou na kousky. Metličkou mícháme, dokud se nevytvoří hladká, jednotná hmota. Podle chuti osladíme, nutné to ale není. Ganache přeneseme na upečené těsto a uhladíme stěrkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!