Dýňový koláček

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g pohankové mouky (nebo špaldové)
½ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
60 g másla
špetka soli
Náplň:
500 g očištěné dýně (jakékoliv, měla jsem odrůdu Bílý casper)
2 lžíce jogurtu nebo kyselé smetany
2 vejce
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
drobné ovoce (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Dyňu nakrájame na kocky, podlejeme 2 lyžicami vody a na slabom plameni dusíme, kým trocha zmäkne (nie dlho, max. 10 min). Potom dyňu rozmixujeme.

  2. Do dyňového pyré pridáme jogurt, vajcia, vanilkový cukor a škoricu a dobre premiešame.

  3. Múku s práškom do pečiva, vajce, roztopené maslo a soľ vypracujeme na cesto a dáme do vymastenej tortovej formy (priemer cca 26 cm). Predpečieme v rúre na 180°C 10 minút.

  4. Na predpečený korpus nalejeme náplň, ak chceme, posypeme drobným ovocím, a vrátime piecť do rúry na cca 40 min. Po upečení koláč nevyberáme, ale rúru vypneme, dvierka necháme na niekoľko cm pootvorené a koláč necháme vychladnúť v rúre (aby nepopraskal).

  5. Potom ho vyberieme z formy a po úplnom vychladnutí dáme do chladničky, najlepšie cez noc. Až potom krájame.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!