Dýňový koláček
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g pohankové mouky (nebo špaldové)
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 60 g másla
- špetka soli
- Náplň:
- 500 g očištěné dýně (jakékoliv, měla jsem odrůdu Bílý casper)
- 2 lžíce jogurtu nebo kyselé smetany
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- drobné ovoce (nemusí být)
Postup Dýňový koláček
Postup přípravy receptu
-
Dyňu nakrájame na kocky, podlejeme 2 lyžicami vody a na slabom plameni dusíme, kým trocha zmäkne (nie dlho, max. 10 min). Potom dyňu rozmixujeme.
Do dyňového pyré pridáme jogurt, vajcia, vanilkový cukor a škoricu a dobre premiešame.
Múku s práškom do pečiva, vajce, roztopené maslo a soľ vypracujeme na cesto a dáme do vymastenej tortovej formy (priemer cca 26 cm). Predpečieme v rúre na 180°C 10 minút.
Na predpečený korpus nalejeme náplň, ak chceme, posypeme drobným ovocím, a vrátime piecť do rúry na cca 40 min. Po upečení koláč nevyberáme, ale rúru vypneme, dvierka necháme na niekoľko cm pootvorené a koláč necháme vychladnúť v rúre (aby nepopraskal).
Potom ho vyberieme z formy a po úplnom vychladnutí dáme do chladničky, najlepšie cez noc. Až potom krájame.