Dýňové lazaně
Recepty, TěstovinySuroviny
- 800 g oranžové dýně Hokkaido
- 10 sušených rajčat naložených v oleji
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 1 PL másla
- 1 PL hladké mouky
- 250 ml mléka
- strouhaný muškátový oříšek
- 16 ks lazaní
- 50 g strouhaného sýra
- máslo na vymaštění pekáčku
Postup Dýňové lazaně
Postup přípravy receptu
-
Dýni umyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Rajčata vyjmeme z oleje, necháme okapat a pak nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek očistíme a nadrobno nasekáme. Na velké pánvi rozehřejeme 2 PL oleje z rajčat a všechny připravené suroviny krátce opečeme. Přilijeme 200 ml vývaru a povaříme asi 5 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.
Troubu předehřejeme 200º C. Na bešamel zpěníme v kastrole máslo, vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Necháme 10 minut provařit za občasného zamíchání, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
Zapékací misku (nebo pekáček) vymastíme máslem. Lazaně předvaříme ve slané vodě 3 – 5 minut. Předvařené lazaně spolu se zeleninou střídavě vrstvíme do zapékací nádoby tak, aby poslední vrstvu tvořily lazaně. Pak vše zalijeme zbývajícím vývarem, bešamelem, povrch posypeme sýrem a upečeme.