Dýňové lazaně

Recepty, Těstoviny

Suroviny

800 g oranžové dýně Hokkaido
10 sušených rajčat naložených v oleji
2 cibule
2 stroužky česneku
300 ml zeleninového vývaru
sůl a pepř
1 PL másla
1 PL hladké mouky
250 ml mléka
strouhaný muškátový oříšek
16 ks lazaní
50 g strouhaného sýra
máslo na vymaštění pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Dýni umyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Rajčata vyjmeme z oleje, necháme okapat a pak nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek očistíme a nadrobno nasekáme. Na velké pánvi rozehřejeme 2 PL oleje z rajčat a všechny připravené suroviny krátce opečeme. Přilijeme 200 ml vývaru a povaříme asi 5 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.

  2. Troubu předehřejeme 200º C. Na bešamel zpěníme v kastrole máslo, vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Necháme 10 minut provařit za občasného zamíchání, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

  3. Zapékací misku (nebo pekáček) vymastíme máslem. Lazaně předvaříme ve slané vodě 3 – 5 minut. Předvařené lazaně spolu se zeleninou střídavě vrstvíme do zapékací nádoby tak, aby poslední vrstvu tvořily lazaně. Pak vše zalijeme zbývajícím vývarem, bešamelem, povrch posypeme sýrem a upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!