Domácí kysané zelí - salátové
Recepty, ZavařeninySuroviny
- K 1 kg nakrouhaného bílého zelí přidáme
- 20 g soli
- 20 g krupicového cukru
- 100 g hrubě nakrájené cibule
- 100 - 150 g hrubě nastrouhaných kyselejších jablek bez jadřinců ale se slupkou
- 1 malou zarovnanou lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku hořčičného semínka
- 6 kuliček celého pepře
- 1 kulička nového koření
- 2 kuličky jalovce (koření můžeme upravit dle své chuti)
Postup Domácí kysané zelí - salátové
Postup přípravy receptu
-
Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme zhruba hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu.
Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejraději se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk.
Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení.
Necháme při pokojové teplotě zhruba 3 - 4 týdny.
Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji.
Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice mírně osolenou, převařenou, vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme.
Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by.
Po 3 až 4 týdnech sklenice dotáhneme víčky pořádně, pod víčka můžeme dát i kousek fólie. Sklenice dáme do chladu a můžeme konzumovat. Mně chutná hlavně jako přílohový salát bez tepelné úpravy a dělávám ho vícekrát za rok.