3D - Iglů s tučňáky
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 9 vajec
- 9 lžic cukru krupice
- 9 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- 2 pudinky vanilkové (nebo banánové)
- 500 ml mléka
- 2 másla
- 20 - 30 dkg moučkového cukru
- na tmavý krém podle chuti 200 - 300 gramů čokolády
- Ovoce:
- 4 banány (na kolečka nebo jakékoli ovoce dle chuti)
- Domácí marcipán:
- 20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
- 20 dkg moučkový cukr
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 - 2 lžička aroma sladká mandle
- potravinářské barvy obyčejné
- 2-5 namočené ruce
- Na dopracování dle potřeby:
- solamyl
- moučkový cukr
Postup 3D - Iglů s tučňáky
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování.
Krém: Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady. Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.
Domácí marcipán: Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
Rady: Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější. Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu. Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby (práškové v sáčcích, gelové, pudrové) Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.