Koňské maso dušené v papiňáku se zeleninou na smetaně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg koňského masa (možno použít jakékoliv maso vcelku)
- 1 cibule
- 200 g anglické (nebo jiné) slaniny vcelku
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 8 kuliček jalovce
- 6 bobkových listů
- 1/2 vydrhnutého citronu
- 1 sáček Mochovské mražené zeleniny (nebo jiné s více druhy zeleniny)
- 1 lžíce čerstvého kopru (může být sušený)
- smetana 33%
- zeleninový vývar (nebo masox) - nemusí být
- olej
- cukr
- sůl
- hladká mouka
Postup Koňské maso dušené v papiňáku se zeleninou na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Maso po opláchnutí prošpikujeme klínky slaniny a celé osolíme, do papiňáku dáme olej, na něm osmažíme nakrájenou cibuli, nasypeme sáček zeleniny, kterou taky mírně osmažíme, veškeré koření (bobkové listy, pepře, nová koření, jalovce, citron nakrájený na kolečka a nasekaný kopr).
Vložíme připravené maso, které necháme po všech stranách zatáhnout, zalijeme vývarem, aby bylo maso tak akorát potopené, hrnec zavřeme a necháme dusit. Doba dušení záleží podle druhu masa ze kterého vaříme.
Po otevření hrnce vytáhneme maso, veškeré koření a vydušený citron, omáčku ochutíme solí, cukrem a šťávou z citronu, chutě musí být vyvážené a takové, jaké máme rádi.
Pak vše hrubě rozmixujeme ručním mixerem, ale můžeme zeleninu nechat tak, jak byla v sáčku. Ve smetaně si rozšleháme mouku, vylijeme do omáčky, povaříme a necháme zahustit. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme do omáčky.