Guláš koňského handlíře Körtésze aneb Koňský guláš se zelím
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 500 g koňského masa
- 150 g slaniny
- 150 g poličanu (lze použít i vysočinu)
- 3 stroužky česneku
- 2 dcl bílého vína
- 2 větší cibule
- 150 g hub (použil jsem mražené)
- 200 g kysaného zelí
- 5 g tymiánu
- pepř
- sladká paprika sušená
- rajčatový protlak
- sůl
- sádlo
- chilli
Postup Guláš koňského handlíře Körtésze aneb Koňský guláš se zelím
Postup přípravy receptu
-
Na sádle opražíme slaninu. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a vhodíme ji na rozpečený špek a orestujeme do zlatova. Přidáme česnek.
Mezitím si pokrájíme maso na kostky cca 2 cm a dáme je osmahnout k cibulce. Až se maso zatáhne, přidáme houby. Osolíme a opepříme.
Přisypeme červenou papriku a přidáme nakrájený poličan, rajčatový protlak a přilijeme 2 dcl bílého vína. Přilijeme cca 1 litr vody, přidáme vymačkané a na drobno nasekané zelí a necháme vše vařit na mírném ohni. Po 20 minutách přidáme tymián a chilli.
Zamícháme, a na nejmírnějším plameni za občasného míchání a mírného přilévání vody necháme probublávat tak dlouho, než maso zcela změkne. Toto může trvat několik hodin.
Hlídáme, mícháme a podléváme. Guláš se nemusí zahušťovat a díky houbám má krásnou hnědou barvu. Po uvaření dosolíme dle chuti a podáváme s maďarskými langoši.