Dýňová omáčka s mletým masem

Recepty, Omáčky

Suroviny

Masové koule:
400 g mletého masa
1 ks cibule
1 ks vejce
kari
strouhanka
sůl nebo sojová omáčka
olej
Omáčka z dýně:
cca 800 g dýně oloupané
1 ks cibule velká
3 stroužky česneku
kari
sůl nebo sojová omáčka
smetana ke šlehání nebo máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, ochutíme kari kořením dle chuti, solí nebo sojovou omáčkou, přidáme jemně pokrájenou cibuli a vejce a dobře promícháme. Směs zahustíme strouhankou dle potřeby, ze směsi mokrou rukou vytvoříme stejně velké koule či kuličky (jak kdo chce), které osmažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

  2. Mleté osmažené kuličky dáme stranou a do výpeku nasypeme osmažit dosklovata pokrájenou cibuli, pak očištěnou, pokrájenou dýni a nasekaný česnek. Vše dostatečně ochutíme kari kořením, promícháme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Dochutit můžeme i zázvorem nebo tymiánem (každý dle své chuti).

  3. Dušenou dýni rozmixujeme dohladka, zředíme na omáčku vývarem nebo smetanou dle potřeby a provaříme. Po odstavení můžeme do omáčky přidat ještě pro větší zjemnění lžíce másla, kterou v omáčce necháme již bez vaření zvolna rozpustit. Masové kuličky vrátíme do omáčky prohřát a podáváme. Podáváme s rýží nebo těstovinami, či bramborem, noky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!