Dýňová omáčka s mletým masem
Recepty, OmáčkySuroviny
- Masové koule:
- 400 g mletého masa
- 1 ks cibule
- 1 ks vejce
- kari
- strouhanka
- sůl nebo sojová omáčka
- olej
- Omáčka z dýně:
- cca 800 g dýně oloupané
- 1 ks cibule velká
- 3 stroužky česneku
- kari
- sůl nebo sojová omáčka
- smetana ke šlehání nebo máslo
Postup Dýňová omáčka s mletým masem
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, ochutíme kari kořením dle chuti, solí nebo sojovou omáčkou, přidáme jemně pokrájenou cibuli a vejce a dobře promícháme. Směs zahustíme strouhankou dle potřeby, ze směsi mokrou rukou vytvoříme stejně velké koule či kuličky (jak kdo chce), které osmažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
Mleté osmažené kuličky dáme stranou a do výpeku nasypeme osmažit dosklovata pokrájenou cibuli, pak očištěnou, pokrájenou dýni a nasekaný česnek. Vše dostatečně ochutíme kari kořením, promícháme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Dochutit můžeme i zázvorem nebo tymiánem (každý dle své chuti).
Dušenou dýni rozmixujeme dohladka, zředíme na omáčku vývarem nebo smetanou dle potřeby a provaříme. Po odstavení můžeme do omáčky přidat ještě pro větší zjemnění lžíce másla, kterou v omáčce necháme již bez vaření zvolna rozpustit. Masové kuličky vrátíme do omáčky prohřát a podáváme. Podáváme s rýží nebo těstovinami, či bramborem, noky...