Dortořez s vůní východu
Recepty, MoučníkySuroviny
- Ořechová směs:
- 150 g usekaných ořechů
- 30 g másla
- 5 PL cukru krupice
- 2 PL medu
- Na těsto:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 2 dcl oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g žitné mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 1/2 KL kardamomu
- 1 KL sušené pomerančové kůry (Kotányi)
- 1/2 KL mletého badyánu
- 1 pomeranč (na strouhanou kůru)
- hrst hrozinek
- 1 PL kandované citronové kůry (vrchovatá)
- 1 PL kandované pomerančové kůry (vrchovatá)
- 2 střední mrkvičky na jemno nastrouhané
- 1 banán (na kostičky pokrájený)
- 1/2 prášku do pečiva
- Na krém:
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 400 ml mléka
- 1 kostka másla
- 1 červený tvaroh
- 2 PL cukru krupice
- 2 PL cukru moučka
- 1 PL rumu (vaječného koňaku)
- Na posyp:
- kokos (kokosové lupínky)
- strouhaná čokoláda
- ořechy
Postup Dortořez s vůní východu
Postup přípravy receptu
-
Vejce, cukr, olej, koření, sušenou i čerstvou kůru z pomeranče pořádně vyšleháme. Do směsi přidáme mrkvičku na jemno a ještě prošleháme.
Na ořechovou směs si na pánvičce rozpustíme cukr na zlatavý karamel, přidáme med, máslo a nakonec ořechy. Důkladně promícháme a po lehkém zchladnutí vmícháme do vaječné směsi. Pomůžeme si šlehačem na nízké obrátky. Ořechová směs má totiž lepivou tendenci.
Pak už ručně vmícháme pokrájený banán, mouky a prášek do pečiva.
Pečeme cca na 160°C. Ozkoušíme upečenost špejlí, zda je po vytažení suchá.
Na krém svaříme z mléko, cukr a pudink v hustou kaši, kterou necháme pod fólii vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, přišleháme po lžících vanilkový pudink a nakonec vešleháme tvaroh.
Korpus prořízneme, potřeme 2/3 krému. Zbytkem pomažeme zhora i z boků. Vršek jsem posypala jemným kokosem a boky pokryla kokosovými lupínky. Nechat pěkně do druhého dne usadit, ztuhnout a rozležet vůně.