Božskorolský dortořez
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na spodek:
- 1 plátek kupovaného listového těsta
- Na první náplň:
- 2 vanilkové pudinky
- 3 PL cukru krupice
- 0,7 l mléka
- marmeláda
- Těsto:
- 5 vajíček
- 10 dkg cukru krupice
- 2,5 lžíce hořkého kakaa
- čajová lžička rumu
- Vrchní krém:
- 2 zakysané smetany
- 1/2 pomazánkového másla nesoleného
- 1 PL cukru krupice
- 1 PL vanilkového cukru
- hořké kakao
- ovoce na dozdobení
Postup Božskorolský dortořez
Postup přípravy receptu
-
Polovičku těsta rozdělíme na půl a vyválíme o kousek více, než je velikost dna dortové formy (průměr 25cm). Tu lehce potřeme olejem, těsto vyložíme, aby mělo centimetrový mantinel přes a propícháme vidličkou.
Dáme péct na 10 min na 160°C. To samé uděláme s druhou polovičkou těsta.
Mezitím si uvaříme klasicky pudink.
1/2l mléka dáme vařit, ve zbytku mléka rozmícháme oba pudinky a cukr.
Vlijeme do horkého mléka a svaříme hustý pudink.
Jeden plát listového těsta necháme ve formě. Druhý pizzovým rádýlkem a nebo nožem překrojíme na 4x.
Trojúhelníčky zkrátíme na půl jejích šířky a vyložíme jimi boku formy.
Nalijeme pudink a dáme na 10 min zapéct na 150°C.
Nyní na lehce zapečený pudink rozetřeme marmeládu.
Na hnědé těsto vyšleháme oddělené žloutky řádně s cukrem, rumem a kakaem, až se cukr rozplyne.
Lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z pěti bílků s troškou soli.
Hmotu naneseme na pudinkovou náplň a dáme péct cca na 20-30min na 160°C.
Těsto se nafoukne a po vyjmutí poklesne, to není na závadu.
Upečený korpus dáme vychladnout.
Kysané smetany s cukrem a pomazánkovým máslem, které dodá zpevňovací efekt, vyšleháme a naneseme na korpus.
Pomocí vidliček uděláme zdobný povrch(střídavě děláme proužky na šířku a na délku).
Pomocí sítka lehce poprášíme kakaem a dáma odležet.
Pak už jen na talířku dozdobíme ovocem.