Dort s karamelovým přelivem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky kakaa
- 1 prášek do pečiva
- Jablka:
- 3 pevná jablka
- 1/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžíce másla
- špetka skořice
- Vanilkový krém:
- 200 g másla
- 6 lžic cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml mléka
- Karamel:
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku smetany
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- 1/4 hrnku vody
Postup Dort s karamelovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Zapneme si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem či jiným tukem a vysypeme strouhankou.
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, vejce, mléko a dobře vyšleháme ručním šlehačem. Nalijeme do formy a pečeme cca 40-45 minut.
Jablka: Mezi tím si na pánev nalijeme vodu, nasypeme cukr a přivedeme k varu. Potom do ní vhodíme máslo, necháme rozpustit a přihodíme jablka okrájená a nakrájená na plátky + špetku skořice. Dusíme dokud se nevyvaří veškerá voda a dáme vychladit.
Krém: V menším kastrolku připravíme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink a dáme vychladit. V misce necháme změknout máslo, přidáme cukr, vychladlý pudink a šlehačem vyšleháme do krému.
Karamel: Na pánev či do kastrolku dáme cukr, vodu a necháme roztopit a zkaramelizovat do světle hnědé barvy (ke konci radši uberte teplotu, aby se cukr nezačal přepalovat). Pomalu přidáme smetanu, rum, sůl, promícháme a necháme přejít varem.. Vychladlý korpus potřeme krémem, poklademe jablky a přelijeme karamelem.