Dort s gerberami
Recepty, DortySuroviny
- 1. korpus:
- 5 vajec
- (kolik váží vejce bez skořápky,)
- tolik navážíme cukru krupice a
- polohrubé mouky
- 5 PL oleje
- špetka soli
- vanilková esence
- 2. korpus:
- 5 vajec
- (kolik váží vejce bez skořápky,)
- tolik navážíme cukru krupice a
- polohrubé mouky
- 2 PL hořkého kakaa, kterým nahradíme 2 PL mouky
- 5 PL oleje
- špetka soli
- rumová esence
- (Krém hrk hrk:)
- 1 velký višňový kompot
- 2 šlehačky 33%
- 1,5 vanilkového pudinku bez vaření Olé Dr.Oetker
- 400 g zakysané smetany
- 1 ztužovač šlehačky
- (Máslový pudinkový krém vanilka:)
- 250 g změklého másla
- 1 pudinkový prášek vanilkový
- 300 ml mléka
- 4 PL cukru
- 2 PL rumu
- potahová hmota Smartflex cca 3/4 kg
Postup Dort s gerberami
Postup přípravy receptu
-
Piškotové korpusy: Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, esenci, sůl a následně jeden žloutek po druhém, potom olej po lžících.
Nakonec opatrně zlehka mouku s práškem do pečiva. U kakaového korpusu nahradíme 2 PL mouky, dvěmi lžícemi kakaa.
Do formy dáme na dno pečící papír. Boky nevymazáváme. Nalijeme rovnoměrně těsto a dáme zvolna péct na 160°C. Po upečení se korpus lehce odtáhne od formy. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle,zda je suchá.
Korpus necháme odležet do druhého dne, lépe se s ním potom pracuje.
Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme zubatým nožem a pomocí nitě jej prořízneme.
Hrh hrk krém: Do mísy dáme kysanou smetanu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač a půl hrnku šťávy z kompotu. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného hladkého krému.
Máslový krém:
Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink.
Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme a pomocí nitě jej celý prořízneme. Pláty prokapeme lehce šťávou z kompotu.
Na spodní plát naneseme okolo kraje máslový krém ze zdobícího sáčku. Vytvoříme takový mantinel, aby se nedostala potahová hmota do kontaktu s hrk hrk krémem. Rozpouštělo by to potah.
Mezi máslový mantinel naneseme hrkací krém a rozetřeme. Poklademe vypeckovanými višněmi. Potřeme slabě krémem i příklopnou část a opatrně a přiklopíme. Tak uděláme i další plát a zkompletujeme.
Máslový kréme ze zdobícího sáčku naneseme na dort ze všech stran, to znamená na boky a na vršek. Důkladně rozetřeme a uhladíme. Dáme zatuhnout, nejlépe do druhého dne.
Smartflex cca 500g nahřejeme krátce v mikrovlnce.Propracujeme, vyválíme na podložce. Pomocí nitky si přeměřujeme dortík s vyválenou hmotou,aby jí celou pokryla. Pomocí podložky přeneseme na dort a opatrně uhlazujeme a rovnáme faldíky. Přebytek potahovky odkrojíme, nejlépe rádlem na pizzu.
Dle návodu v poznámkách si pár dní před krémováním uděláme gerbery, které necháme v obalu od bonboniéry vytvrdnout.
Obarvíme si kus potahovky zelenou, pomocí nůžtiček vystříháme lístky, narýhujeme otiskovačem a nebo ručně a dáme zatvrdnout na dekl od vajec, aby listy byly přirozeně pokřivené.
Na hotový dort pomocí kousků hmoty květy a lístky naaranžujeme a přilepíme. Boky narýhujeme rádýlkem jako prošívání a do průsečíků vtlačíme sladké perličky. Spodek dortu ozdobíme stuhou a vytvoříme mašli. Na vršek můžeme udělat číslíčko oslavence a je hotovo.