Dort s gerberami

Recepty, Dorty

Suroviny

1. korpus:
5 vajec
(kolik váží vejce bez skořápky,)
tolik navážíme cukru krupice a
polohrubé mouky
5 PL oleje
špetka soli
vanilková esence
2. korpus:
5 vajec
(kolik váží vejce bez skořápky,)
tolik navážíme cukru krupice a
polohrubé mouky
2 PL hořkého kakaa, kterým nahradíme 2 PL mouky
5 PL oleje
špetka soli
rumová esence
(Krém hrk hrk:)
1 velký višňový kompot
2 šlehačky 33%
1,5 vanilkového pudinku bez vaření Olé Dr.Oetker
400 g zakysané smetany
1 ztužovač šlehačky
(Máslový pudinkový krém vanilka:)
250 g změklého másla
1 pudinkový prášek vanilkový
300 ml mléka
4 PL cukru
2 PL rumu
potahová hmota Smartflex cca 3/4 kg

Postup přípravy receptu

  1. Piškotové korpusy: Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, esenci, sůl a následně jeden žloutek po druhém, potom olej po lžících.

  2. Nakonec opatrně zlehka mouku s práškem do pečiva. U kakaového korpusu nahradíme 2 PL mouky, dvěmi lžícemi kakaa.

  3. Do formy dáme na dno pečící papír. Boky nevymazáváme. Nalijeme rovnoměrně těsto a dáme zvolna péct na 160°C. Po upečení se korpus lehce odtáhne od formy. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle,zda je suchá.

  4. Korpus necháme odležet do druhého dne, lépe se s ním potom pracuje.

  5. Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme zubatým nožem a pomocí nitě jej prořízneme.

  6. Hrh hrk krém: Do mísy dáme kysanou smetanu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač a půl hrnku šťávy z kompotu. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného hladkého krému.

  7. Máslový krém:

  8. Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout.

  9. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink.

  10. Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme a pomocí nitě jej celý prořízneme. Pláty prokapeme lehce šťávou z kompotu.

  11. Na spodní plát naneseme okolo kraje máslový krém ze zdobícího sáčku. Vytvoříme takový mantinel, aby se nedostala potahová hmota do kontaktu s hrk hrk krémem. Rozpouštělo by to potah.

  12. Mezi máslový mantinel naneseme hrkací krém a rozetřeme. Poklademe vypeckovanými višněmi. Potřeme slabě krémem i příklopnou část a opatrně a přiklopíme. Tak uděláme i další plát a zkompletujeme.

  13. Máslový kréme ze zdobícího sáčku naneseme na dort ze všech stran, to znamená na boky a na vršek. Důkladně rozetřeme a uhladíme. Dáme zatuhnout, nejlépe do druhého dne.

  14. Smartflex cca 500g nahřejeme krátce v mikrovlnce.Propracujeme, vyválíme na podložce. Pomocí nitky si přeměřujeme dortík s vyválenou hmotou,aby jí celou pokryla. Pomocí podložky přeneseme na dort a opatrně uhlazujeme a rovnáme faldíky. Přebytek potahovky odkrojíme, nejlépe rádlem na pizzu.

  15. Dle návodu v poznámkách si pár dní před krémováním uděláme gerbery, které necháme v obalu od bonboniéry vytvrdnout.

  16. Obarvíme si kus potahovky zelenou, pomocí nůžtiček vystříháme lístky, narýhujeme otiskovačem a nebo ručně a dáme zatvrdnout na dekl od vajec, aby listy byly přirozeně pokřivené.

  17. Na hotový dort pomocí kousků hmoty květy a lístky naaranžujeme a přilepíme. Boky narýhujeme rádýlkem jako prošívání a do průsečíků vtlačíme sladké perličky. Spodek dortu ozdobíme stuhou a vytvoříme mašli. Na vršek můžeme udělat číslíčko oslavence a je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!