Dort k narození chlapečka

Recepty, Dorty

Suroviny

Ořechový korpus:
3 vejce - bílek a žloutek zvlášť
150 g moučkového cukru
125 g polohrubé mouky
75 g mletých ořechů
1/2 vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
5 polévkových lžic studené vody
1 polévková lžíce rumu
1 polévková lžíce oleje
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
pikantní marmeláda
Falešný marcipán:
200 g moučkového cukru
180 g sušeného mléka (polotučné)
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce vody
2 polévkové lžíce medu
0,5 polévkové lžíce mandlového aroma
(potravinářské barvy)

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme bílky. V jiné misce ušleháme žloutky s cukrem, přidáme rum, olej, vodu. Chvilku šleháme. Nakonec přimícháme mouku, ořechy a prášek do pečiva. Opatrně vmícháme bílky.

  2. Pečeme ve vymazané, vysypané formě při 160°C cca 40 minut. Toto množství je na menší dort (já pekla v hrnci o průměru 19 cm, mohl by být i menší).

  3. Připravíme si krém: uvaříme pudink v mléce. Vyšleháme máslo s cukrem. Vrchovatou lžíci másla s cukrem si dáme stranou (na pomazání dortu - pod marcipán je to vhodnější, než pudinkový krém). Do zbylého másla vmícháme vychladlý pudink (možno přidat i trošku rumu).

  4. Korpus jednou rozkrojíme, pomažeme marmeládou, na to dáme krém. Celý dort pomažeme máslem s cukrem, který jsme si dali stranou. Dáme do ledničky, až krém ztuhne, potáhneme marcipánem a ozdobíme.

  5. Příprava marcipánu: přesejeme mléko s cukrem. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu. Ruce při tom namáčíme do vlažné vody. Chce to chvilku trpělivosti a síly.

  6. necháme aspoň hodinku odležet v ledničce. Oddělíme si kousek, obarvíme a vykrajujeme, nebo tvarujeme tvary. Pak už to záleží na naší fantazii.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!