Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
20 g droždí
150 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
100 g másla
2 žloutky
1 vejce na potření okrajů těsta
kůru z 1 citronu
špetka soli
máslo na vymazání plechu
Náplň:
800 g borůvek
100 g medu
Drobenka:
60 g másla
40 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
80 g mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Droždí se lžičkou cukru vymícháme na řídkou kašičku, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky a necháme pod utěrkou 10 - 15 minut vyběhnout.

  2. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky (prosáté), žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut na teplém místě kynout. Nebo přendáme do domácí pekárny a zapneme na program těsto.

  3. Mandle nameleme najemno. smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme drobenku.

  4. Borůvky promícháme s medem.

  5. Vykynuté těsto dáme na plech vymazaný máslem a rukou vytvarujeme rovnoměrně po celém plechu. Poklademe borůvkami a posypeme drobenkou.

  6. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C 20 - 30 minut


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!