Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 150 ml mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření okrajů těsta
- kůru z 1 citronu
- špetka soli
- máslo na vymazání plechu
- Náplň:
- 800 g borůvek
- 100 g medu
- Drobenka:
- 60 g másla
- 40 g krystalového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g mandlí
Postup Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Droždí se lžičkou cukru vymícháme na řídkou kašičku, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky a necháme pod utěrkou 10 - 15 minut vyběhnout.
Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky (prosáté), žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut na teplém místě kynout. Nebo přendáme do domácí pekárny a zapneme na program těsto.
Mandle nameleme najemno. smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme drobenku.
Borůvky promícháme s medem.
Vykynuté těsto dáme na plech vymazaný máslem a rukou vytvarujeme rovnoměrně po celém plechu. Poklademe borůvkami a posypeme drobenkou.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C 20 - 30 minut