Dort à la Sachr s hruškami
Recepty, DortySuroviny
- 220 g hladké mouky
- 400 g okapaných nastrouhaných kompotovaných hrušek
- 200 g třtinového cukru
- 50 g piškotových drobečků
- 120 g rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 50 g kakaa (nebo 150 g 70 % rozpuštěné čokolády)
- 1 prášek do pečiva
- meruňková marmeláda (cca 4 - 5 lžic)
- Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 250 g zakysané smetany
- Na zdobení:
- 1 Margot tyčinka nebo mleté oříšky
- šlehačka
- mouka a máslo na formu
Postup Dort à la Sachr s hruškami
Postup přípravy receptu
-
Máslo, vejce a cukr vyšleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přisypeme kakao. Do vaječné směsi přidáváme pomalu mouku i s kakaem a práškem do pečiva. Vmícháme i piškotové drobečky.
Nakonec jemně zamícháme nahrubo nastrouhané okapané hrušky. Dál vše prošleháme a nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 25 minut. Po této době snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dál cca 25 minut. Zkoušíme špejlí. Někdy je lepší po 25 minutách korpus přikrýt alobalem. Korpus po upečení necháme chladnout na mřížce. Vyklopíme a dort potřeme marmeládou.
Nakonec ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření a přidáme po troškách zakysanou smetanu. Umícháme dohladka. Nakonec celý korpus přelijeme touto polevou. Na neztuhlé polevě vyznačíme nožem řezy. Necháme přes noc ztuhnout. Povrch dortu posypeme nastrouhanou Margot tyčinkou nebo strouhanými oříšky. Zdobíme šlehačkou.