Domácí sulc (huspenina) připravená při domácí zabijačce.
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 350 g vepřové plece s kůží
- 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
- 5 ks kuliček celého pepře
- 5 ks kuliček nového koření
- 3 ks vepřové nožičky
- 1 ks bobkového listu
- 1 ks menší cibule
- 500 ml vody
- 50 ml octa
- mletý černý pepř
- sůl
- forma na srnčí hřbet
Postup Domácí sulc (huspenina) připravená při domácí zabijačce.
Postup přípravy receptu
-
Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin ohněm.
Maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme koření.
Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu.
Před koncem vaření přidáme očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet, dovaříme doměkka.
Uvařené maso a zeleninu vytáhneme z vývaru a necháme chvíli vychladnout.
Vývar přecedíme, necháme chvíli ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk. Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promícháme spolu s vývarem. Podle chuti opepříme a osolíme.
Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a po té ztuhnout v lednici Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.