Domácí rybízová marmeláda

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Červený rybíz nebo černý nebo mix z obou

Postup přípravy receptu

  1. Červený a černý rybíz, nebo jen jeden druh, rozemeleme v kuchyňském mixeru, popřípadě v nějakém robotu a z následné směsi necháme přes plátno vykapat šťávu z ovoce. Nejlépe je to nechat zatěžkané kapat přes noc, já to dělám do plastového 10 l. kbelíku.

  2. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1kg - pozor (ne 1litr) šťávy, přidáme sáček želírovacího cukru (Dr.Oetker je lepší,nebo od Labety) a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu a cca.10 minut pozvolna, za stálého míchání provařujeme a odebíráme případnou pěnu.

  3. Po dovaření sléváme ještě horké do připravených sklenic, uzavřeme a na cca. 5 min.otočím dnem vzhůru, pak otočím zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Dále již nezavařujeme. Dělám to již 30 let stejně a pokaždé je marmeláda vyníkající a bez zbytečných barviv a nežádoucích éček. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!