Pikantí masovo-zelný štrúdl
Recepty, OstatníSuroviny
- 1 balení chlazeného listového těsta
- 1,5 balíčku kysaného bílého zelí
- 1 větší cibule
- 2 nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 PL čerstvě nastrouhaného křenu (zázvoru)
- olej
- sůl
- cukr
- drcený kmín
- hladká mouka
- 300 g pokrájeného upečeného vepřového masa (libovolné maso)
- 1 majonéza
- sezamová semínka nebo kmín
- olej
- voda
- drcený kmín
Postup Pikantí masovo-zelný štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Cibuli si pokrájíme a dočervena orestujeme na oleji.
Přidáme zelí, nahrubo nastrouhanou mrkev, nastrouhaný křen, pokrájenou cibulovou zelenou nať, vše dobře zamícháme, podlijeme trochou vody, přidáme podle chuti cukr, drcený kmín, sůl a dusíme doměkka.
Když je zelí měkké, odstavíme jej z plotýnky, přikryjeme a necháme asi 3 minuty odstát.
Poté vše ještě jednou promícháme, vymačkáme ze zelí šťávu, kterou pustilo při dušení a necháme vychladnout.
Na vále s hladkou moukou rozválíme listové těsto. Doprostřed placky dáme ochucené zelí, na něj položíme pokrájené upečené vepřové nebo jiné maso a přehrneme zelím ze stran.
Stočíme do závinu, okraje spojíme a založíme dospodu.
Závin potřeme majolkou /nebo rozšlehaným vejcem/ a pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 200°C, po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 180 C stupňů a dopékáme cca 20 minut dozlatova.