Slaný hruškový koláč s gorgonzolou a ořechy

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 plát křehkého těsta, nebo suroviny na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla z chladničky
1 vejce
sůl
Náplň:
150 g sýra gorgonzola
100 ml smetany
50 ml mléka
1 hrst vlašských ořechů
2 vejce
1 hruška Konference
2 šalotky
ořech másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: mouku nasypeme na pracovní plochu, uprostřed uděláme důlek do kterého dáme máslo, vejce, sůl a rychle zpracujeme na křehké těsto. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C.

  3. Rozváleným těstem vyložíme formu o průměru 24 cm.

  4. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír na který rozprostřeme luštěniny a dáme 15 minut zapéct. Po zapečení těsta papír i s luštěninami odstraníme a ještě dáme péci na 5 minut.

  5. Mezitím, co se těsto zapéká, tak si připravíme náplň - šalotky nakrájíme na nudličky a zesklovatíme na másle.

  6. Lehce si ušleháme smetanu, vejce a mléko. Osolíme a opepříme.

  7. Na zapečené těsto rozložíme nakrájenou gorgonzolu na plátky.

  8. Na sýr rozprostřeme restovanou šalotku, nahrubo nasekané ořechy a nakonec oloupanou a jádřince zbavenou hrušku pokrájenou na kostičky.

  9. Vše zalijeme směsí smetany, vajec a mléka.

  10. Pečeme 20-25 minut na 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!