Domácí rohlíky se špaldovou moukou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 150 g špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 6 lžic oleje (60 ml)
- 1/2 lžičky krupicového cukru (2,5 g)
- 1-1,5 lžičky soli (5-7,5 g) - dle chuti
- 200 -250 ml mléka
Postup Domácí rohlíky se špaldovou moukou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme kvásek, promícháním 1 lžičky mouky, 3 lžic vlahého mléka a cukru, necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej (může být olivový), přidáme kvásek a zaděláme vlažným mlékem. Přikryté těsto (váží 520 g) necháme na na teplém místě vykynout, pak promícháme a necháme kynout ještě jednou.
Z dvakrát vykynutého těsta uděláme stejně velké kuličky (převážíme), podle toho, jak chceme rohlíky velké. Každou kuličku rozválíme a srolujeme rohlík (rozdělím těsto na poloviny, z každé udělám 4 stejné dílky). Rohlíky pokládáme na plech vyložený papírem a přikryté necháme ještě půl hodiny kynout.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakynuté rohlíky potřeme teplým mlékem a posypeme podle chuti kmínem, semínky nebo mákem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme podle potřeby 5-7 minut. Pečte podle své trouby, čas uvádím orientační.
Hotové rohlíky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.