Tříkrálová sekanice pro Aničku K.

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého vepřového masa(možno i mix hovězí + vepřové)
paprikové koření
citronový pepř
sůl dle potřeby
2 lžíce plnotučné hořčice či dijonské hořčice
1/2 kelímku 30% smetany (v dietnější verzi dáme smetanu na vaření)
malá plechovka kukuřiček Bonduelle
baby karotka
baby špenát (lze nahradit mraženým listovým, magoldem atp)
2 nožičky dobré klobásky (měla jsem drůbeží s tvarůžkama)
kostku masoxu nebo jinou (já jsem dala houbovou ale toto lze vynechat
a ještě: pevný alobal)
lžíci oleje na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně promícháme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc.

  2. V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem. Před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuelně dochutíme a dokořeníme.

  3. Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru. Potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky.

  4. A smotáme do tvaru sekané (šišky), pomáháme si alobalem. Po obvodu šišky rozdrobíme kostku masoxu či jinou (ale nemusíme). Teď alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička.

  5. Gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme.

  6. Pečeme na 220°C (horkovzduch) cca 1 hodinu, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180°C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku.

  7. Je to dobré jak teplé, s brambůrkami, přelitýma tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem. Hezky to vypadá i jako součást obložené mísy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!