Domácí housky 1

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

1/2 droždí
1 lžička cukru krupice
300 ml polotučného mléka
1 lžička soli
500 g hladké mouky
1 celé vejce do těsta
1 vejce na potření
2 lžíce oleje
mák nebo kmín na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek z mléka spolu s cukrem a droždí (teplé mléko a rozdrobené droždí). Kvásek necháme půl hodiny pod utěrkou odpočinout. Potom kvásek nalijeme do mouky, přidáme sůl, vejce, olej, mléko a vypracujeme těsto. Necháme další půlhodinu kynout v teple.

  2. Po odpočinutí těsto rozdělíme na malé kousky, které pomocí rukou vyválíme do válečku.

  3. 3 válečky dáme k sobě (mezi nima necháme kousek mezery). Pleteme jeden přes druhý (3 válečky = 1 houska).

  4. Pomažeme vajíčkem a posypeme mákem nebo kmínem, semínky apod.

  5. Pečeme na pečícím papíře na cca 180°C 15-20 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!