Domácí chleba home-made

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

2 hrnky žitné mouky hladké
1,5 hrnku světlého piva
1/2 sáčku sušeného droždí
1/2 čerstvých kvasnic
1 celé vajíčko
1 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce soli
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek chlebové mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
kmín
rozmarýn
vlažná voda na potření

Postup přípravy receptu

  1. V hlubší míse smícháme pivo, žitnou mouku, sušené i čerstvé kvasnice, med a 1/2 hrnku vlažné vody. Na teplém místě necháme 1 až 1,5 hodinky kynout.

  2. Kvásek smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné těsto. Hnětení neuspěchejte, čím déle, tím lépe, obecně platí zásada, že správně vypracované těsto se nelepí ani na ruce ani na vál.

  3. Z těsta vytvarujte bochník (můžete udělat i několik menších, pokud máte chléb jako přílohu, není na škodu, vytvarovat bochníček pro každého strávníka a když do těsta přidávám okapané pokrájené kysané zelí a škvarky, tvaruji malinké bochníčky), vložte ho do nádoby vysypané moukou, nebo vymazané olivovým olejem, zakryjte a nechte 1,5 hodinky odpočívat a kynout.

  4. Plech vyložíme pečícím papírem (můžeme, pro efekt, i poprášit moukou) a chlebík/y na něj uložíme. Troubu vyhřejeme na 170-180°C, chléb před pečením potřeme vodou (potíráme 2-3x během pečení) a za 40 minutek máme vlastní home-made chléb na světě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!