Domácí chleba home-made
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 2 hrnky žitné mouky hladké
- 1,5 hrnku světlého piva
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 1/2 čerstvých kvasnic
- 1 celé vajíčko
- 1 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce soli
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek chlebové mouky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- kmín
- rozmarýn
- vlažná voda na potření
Postup Domácí chleba home-made
Postup přípravy receptu
-
V hlubší míse smícháme pivo, žitnou mouku, sušené i čerstvé kvasnice, med a 1/2 hrnku vlažné vody. Na teplém místě necháme 1 až 1,5 hodinky kynout.
Kvásek smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné těsto. Hnětení neuspěchejte, čím déle, tím lépe, obecně platí zásada, že správně vypracované těsto se nelepí ani na ruce ani na vál.
Z těsta vytvarujte bochník (můžete udělat i několik menších, pokud máte chléb jako přílohu, není na škodu, vytvarovat bochníček pro každého strávníka a když do těsta přidávám okapané pokrájené kysané zelí a škvarky, tvaruji malinké bochníčky), vložte ho do nádoby vysypané moukou, nebo vymazané olivovým olejem, zakryjte a nechte 1,5 hodinky odpočívat a kynout.
Plech vyložíme pečícím papírem (můžeme, pro efekt, i poprášit moukou) a chlebík/y na něj uložíme. Troubu vyhřejeme na 170-180°C, chléb před pečením potřeme vodou (potíráme 2-3x během pečení) a za 40 minutek máme vlastní home-made chléb na světě.