Domácí chleba bez kvasnic
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- chlebový kvásek z žitné mouky 200 g
- žitná chlebová mouka 200 g
- pšeničná chlebová mouka 200 g
- drcený kmín dle chuti
- sůl 2 lžičky
- semínka slunečnice
- převařená voda
- hladká mouka pšeničná
Postup Domácí chleba bez kvasnic
Postup přípravy receptu
-
Kvásek se smíchá s žitnou moukou a s převařenou vodou na řidší těsto. Nechá se v míse přikryté na teplém místě nakynout. Poté se s převařenou vodou a pšeničnou moukou důkladně vyhněte na středně husté těsto, při čemž se do těsta zapracuje kmín, sůl a semínka.
Těsto se v pečící nádobě vyložené pečícím papírem vytvaruje, zlehka posype hladkou moukou, přikryje a nechá vykynout. Po vykynutí se nesmí s pečící nádobou ani ťuknout (těsto by mohlo spadnout).
Vloží se do rozehřívané trouby a po dosažení 220°C se peče 15 minut. Pak se sníží teplota na 180°C a peče 1 hodinu.
Po vyjmutí z trouby je dobré chleba podložit aby zespoda větral (třeba dvě vařečky) a začít krájet až vychladne alespoň na vlažnou teplotu, aby nespadl.