Domácí chléb se syrovátkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 400 g pšenčné chlebové mouky
- 300 ml syrovátky (viz. poznamka nize)
- voda 180-200 ml
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 rovná lžička droždí
- sůl (dle slanosti syrovatky, testo ochutname, ja dala 1 rovnou lzicku)
Postup Domácí chléb se syrovátkou
Postup přípravy receptu
-
Suché ingredience promícháme, přilijeme syrovátku a promícháme. Vznikne lehce řidší těsto. U tohoto chleba jsem využila dnes již tradiční recepturu na chléb bez hnětení. Těsto pouze promícháme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 15 hodin kynout.
Poté těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a vrátíme do misy. Opět posypeme moukou a necháme odpočívat.
Troubu předehřejeme na 230°C, vložíme do ní suchou nadobu, ve ktere budeme chléb péct a nechame 30 minut rozpálit.
Nádobu opatrně vyndáme, pomocí stěrky do ni vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí, nebo jako já, pořádně uzavřeme a utěsníme alobalem, vložíme zpět do trouby a 30 minut pečeme.
Poté sundáme alobal a ještě 25 minut dopékáme.