Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

800 g hladké mouky
6 lžic celozrných otrub
2 lžíce slunečnicových semínek
3 čajové lžičky soli
špetka cukru (do kvásku)
400 ml vody -teplé
42 g droždí
120 g rozpuštěného tuku na pečení
2 ks vejce na potření
hrubá sůl
celý kmín na posypání
200 g uzené šunky
200 g plátkového sýru

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si navážíme 800g hladké mouky, uděláme dva důlky, do jednoho rozdrobíme droždí, které zalejeme 200ml teplé vody, posypeme špetkou cukru a soli a necháme 20 minut vzejít.

  2. Do druhého důlku si vlejeme vychladlý rostlinný tuk na pečení. Když je kvásek vzešlý, přidáme zbytek surovin. Sůl, otruby, semínka-ty můžeme volit podle chuti.

  3. Vše důkladně promícháme a uhněteme v hladké těsto, hněteme dokud se nezačnou tvořit bubliny.

  4. Přikryjeme útěrkou a necháme v teple vykynout cca 30minut.

  5. vZykynutého těsta ve stejné hmotnosti odebíráme kousky, které vyválíme na vále do tvaru delšího oválu.

  6. Na vyválené těsto klademe šunku a sýr.

  7. Od širšího kraje zabalíme vždy ke kraji užšímu.

  8. Klademe na plech, dál od sebe, jelikož nám rohlíky hodně vykynou.

  9. Pomažeme vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.

  10. Můžeme i posypat dýňovými semínky, nebo mákem, dle chuti.

  11. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 35 minut. Rohlíčky jsou voňavé, křupavé a vynikající i druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!