Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 800 g hladké mouky
- 6 lžic celozrných otrub
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 3 čajové lžičky soli
- špetka cukru (do kvásku)
- 400 ml vody -teplé
- 42 g droždí
- 120 g rozpuštěného tuku na pečení
- 2 ks vejce na potření
- hrubá sůl
- celý kmín na posypání
- 200 g uzené šunky
- 200 g plátkového sýru
Postup Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si navážíme 800g hladké mouky, uděláme dva důlky, do jednoho rozdrobíme droždí, které zalejeme 200ml teplé vody, posypeme špetkou cukru a soli a necháme 20 minut vzejít.
Do druhého důlku si vlejeme vychladlý rostlinný tuk na pečení. Když je kvásek vzešlý, přidáme zbytek surovin. Sůl, otruby, semínka-ty můžeme volit podle chuti.
Vše důkladně promícháme a uhněteme v hladké těsto, hněteme dokud se nezačnou tvořit bubliny.
Přikryjeme útěrkou a necháme v teple vykynout cca 30minut.
vZykynutého těsta ve stejné hmotnosti odebíráme kousky, které vyválíme na vále do tvaru delšího oválu.
Na vyválené těsto klademe šunku a sýr.
Od širšího kraje zabalíme vždy ke kraji užšímu.
Klademe na plech, dál od sebe, jelikož nám rohlíky hodně vykynou.
Pomažeme vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.
Můžeme i posypat dýňovými semínky, nebo mákem, dle chuti.
Dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 35 minut. Rohlíčky jsou voňavé, křupavé a vynikající i druhý den.